Wat is het verschil tussen de verschillende GeboorteTENS apparaten?

De ObiTENS+ en de Elle TENS 2 zijn speciaal geschikt voor gebruik bij de bevalling en zijn minder geschikt voor andere toepassingen.

De ObiTENS+ en de Elle TENS 2 hebben twee aansluitingen voor 4 plakkers.Bij beide heb je de mogelijkheid om per 2 plakkers de stimulatie in te stellen. De stimulatie kan je dus per gebied (de baarmoederstreek en de bekkenstreek) individueel instellen. Dat is prettig, omdat je bij de ontsluitingsweeën vooral stimulatie in de baarmoederstreek wenst en bij de uitdrijving wil je stimulatie in de bekkenstreek. Hoe hoger de stimulatie, hoe beter de pijnverlichting werkt.

De Elle TENS 2 is kwalitatief beter en heeft meer instelmogelijkheden om je persoonlijke voorkeur voor de puls die jij het meest prettig vindt, in te stellen.

De Femina is vooral handig als je TENS ook voor andere toepassingen wilt gebruiken, zoals rugpijn, bekkeninstabiliteit en ook voor het opbouwen van spieren. Het apparaat heeft 5 verschillende programma’s.

Een schematisch overzicht van de verschillen vind je hier.

Werkt het echt?

Ja. Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De mate van werkzaamheid kan wel variëren. Het blijkt bij rugweeën erg veel effect te hebben, zo goed zelfs, dat de pijn in de rug nauwelijks gevoeld wordt. Maar ook bij andere soorten weeën heeft TENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen. Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling ook vaak sneller dan zonder TENS.

Kan het echt geen kwaad voor de baby?

Nee, als de gebruiksaanwijzing gewoon gevolgd wordt, is TENS onschadelijk voor moeder en kind. Dit is natuurlijk uitgebreid onderzocht. De plakelektroden zijn extra groot en worden alleen op de rug geplakt; als ze op de juiste manier worden geplaatst, heeft de baby geen hinder van de stimulatie.

Waarom moet je de GeboorteTENS al bij de eerste weeën aanbrengen?

Hiervoor zijn vier redenen:

  1. Als je nog fris en fit bent is het eenvoudig om even je aandacht op de instelling van het TENS apparaat te richten. Wanneer je al diep in je weeën zit is het veel moeilijker om te concentreren op de instelling van de knopjes e.d.
  2. Je moet even leren om met het apparaat om te gaan. Het is in het begin toch vaak een beetje onwennig. Je moet even voelen hoe hard je aan een knop kunt draaien zonder dat het pijn gaat doen, en wennen aan de sensatie, zodat je niet van elk kriebeltje schrikt. Dan heb je er als de weeen heftig worden het meeste profijt van je TENS apparaat.
  3. Hoe langer je minder pijn hebt, hoe meer energie je over hebt aan het eind, hoe sneller je weer op de been bent. Ook geeft het een geruststellend gevoel dat TENS geïnstalleerd is en je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.
  4. Je lichaam maakt minder adrenaline aan. Dit is het angsthormoon, dat weeën remt en de bevalling vertraagt en vrijkomt als je bang bent voor wat komen gaat. Door een gevoel van vertrouwen in je bevalling, mede met behulp van TENS, wordt de ontsluiting niet geremd en kan je dus sneller bevallen. Hoe eerder je TENS aanbrengt, hoe meer baat je hebt bij je apparaat.

Werkt GeboorteTENS ook bij buik- en beenweeën?

Ja. De pijnsignalen uit de buik en benen gaan het ruggenmerg in op de plaats waar de plakkers geplakt zijn. Daar worden ook die pijnsignalen onderbroken. De stimulatie op de rug geeft een ‘dubbel’ effect bij rugweeën, omdat de stimulatie op de pijnlijke plek gebeurt. Dit is een prettig gevoel dat extra ontspant.

Welke ziektekostenverzekeringen vergoeden het gebruik van een GeboorteTENS?

Een aantal verzekeraars vergoedt de aanschaf van de GeboorteTENS, andere vergoeden de huur. Zie hieronder wat jouw verzekering vergoedt.

Koop

De volgende verzekeringen vergoeden 1 maal gedurende de hele verzekering, € 95,00 van de aanschaf van een GeboorteTENS apparaat. De ObiTENS+ wordt dus volledig vergoed. Je kunt ook kiezen voor de aanschaf van de GeboorteTENS Elle 2, hiervoor betaal je een eigen bijdrage van €20,00, of je kiest voor de GeboorteTENS Femina met een bijdrage van €64,00.

Voorwaarde van Achmea is ook dat jij, als wij daarom vragen, een voorschrift/akkoordverklaring van jouw verloskundige, gynaecoloog of huisarts kan tonen. Klik hier voor het downloaden van de verklaring, maar ook een briefje van jouw behandelaar is voldoende.

Kijk hier welke verzekeraar de GeboorteTENS wel of niet vergoed:

Wij garanderen niet dat bovenstaand overzicht volledig is, noch kun je aan deze lijst rechten ontlenen. Lees de eigen verzekeringspolis na of neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om indien gewenst deze gegevens te verifiëren. Wij stellen het op prijs als je eventuele wijzigingen en aanvullingen aan ons wilt doorgeven.

Ik ga in het ziekenhuis bevallen. Kan ik het daar ook gebruiken?

Ja, gewoon bij de eerste weeën al aanbrengen, of dit nu thuis is of in het ziekenhuis. Op weg naar het ziekenhuis kan je het gewoon blijven dragen. Wel bestaat er een kleine kans dat het GeboorteTENS® stoort op de CTG apparatuur. Dan moet je hem tijdelijk uitzetten.

Wat is het verschil tussen de GeboorteTENS® en andere TENS apparaten?

Het essentiële verschil tussen de GeboorteTENS® en andere apparaatjes is dat de GeboorteTENS® apparaten een Boostknop (bij de Elle) of een handschakelaar (bij de Femina) hebben. Deze maken het mogelijk om 2 niveaus van stimulatie in te stellen: 1 voor tijdens de weeën en 1 voor tussen de weeën door. Door een druk op de knop kun je tussen de twee niveaus wisselen wanneer de wee begint en wanneer de wee voorbij is. Met andere TENS apparaatjes kan dit niet en hoewel men aangeeft dat ze te gebruiken zijn bij de bevalling, is dit in de praktijk niet zo. Je zou dan telkens de stimulatie moeten verhogen en weer verlagen, zodra de wee begint en weer eindigt. Dit is niet de hele baring vol te houden. Ook levert GeboorteTENS® enkel kwalitatief hoge apparatuur. De ingestelde frequentie komt er daadwerkelijk uit, andere apparaatjes kunnen een variatie van zo’n 20% hebben, wat de werking niet garanderen kan. Ook kan de GeboorteTENS® apparatuur een huidweerstand met 1500 Ohm aan. Een eenvoudig TENS apparaatje gaat vaak niet verder dan 400 Ohm. De stimulatie komt dan niet diep genoeg en de zenuwen worden niet bereikt.

Hoe nauwkeurig moeten de elektroden geplaatst worden?

De elektroden zijn met opzet groter dan noodzakelijk, zodat ze altijd goed zitten. Wanneer je de gebruiksaanwijzing volgt en de bovenste elektroden vlak onder de BH band plakt en de onderste van af de kuiltjes in je rug naar beneden, dan zit het altijd goed.