Veel gestelde vragen

Veel Gestelde Vragen Over GeboorteTENS

Hier vind je de meest gestelde vragen over GeboorteTENS. Staat jouw vraag er niet bij, mail dan naar info@GeboorteTENS.nl of bel 0486 - 41 72 20.

De Elle en de My Time zijn speciaal geschikt voor gebruik bij de bevalling en zijn minder geschikt voor andere toepassingen. De MyTime is een basis apparaat, dat vaste output qua pulsen heeft die wat minder effectief de pijn verlicht dan de Elle.

De MyTime heeft één aansluiting voor 4 plakkers. De hoogte van de stimulatie stel je dus voor alle 4 de plakkers op hetzelfde niveau in. Bij de Elle heb je de mogelijkheid om per 2 plakkers de stimulatie in te stellen. De stimulatie kan je dus per gebied (de baarmoederstreek en de bekkenstreek) individueel instellen. Dat is prettig, omdat je bij de ontsluitingsweeën vooral stimulatie in de baarmoederstreek wenst en bij de uitdrijving wil je simulatie in de bekkenstreek. Hoe hoger de stimulatie, hoe beter de pijnverlichting werkt.

De Elle is kwalitatief beter en ook heeft de Elle meer instelmogelijkheden om je persoonlijke voorkeur voor de puls die jij het meest prettig vindt, in te stellen.

De Femina is vooral handig als je TENS ook voor andere toepassingen wilt gebruiken, zoals rugpijn, bekkeninstabiliteit en ook voor het opbouwen van spieren. Het apparaat heeft 5 verschillende programma’s.

Een schematisch overzicht van de verschillen vind je hier.

Ja. Onderzoek heeft aangetoond dat TENS in meer dan 80% van de gevallen werkzaam is. De mate van werkzaamheid kan wel variëren. Het blijkt bij rugweeën erg veel effect te hebben, zo goed zelfs, dat de pijn in de rug nauwelijks gevoeld wordt. Maar ook bij andere soorten weeën heeft TENS genoeg effect om te zorgen dat de pijn draaglijk is en je tussen de weeën door kunt ontspannen. Doordat je minder angstig bent en minder pijn hebt gaat de bevalling ook vaak sneller dan zonder TENS.

Nee, als de gebruiksaanwijzing gewoon gevolgd wordt, is TENS onschadelijk voor moeder en kind. Dit is natuurlijk uitgebreid onderzocht. De TENS elektroden zijn extra groot en worden niet op de buik geplakt zodoende komt er geen stroom in de buurt van de baby.

Hiervoor zijn vier redenen:

  1. Als je nog fris en fit bent is het eenvoudig om even je aandacht op de instelling van het TENS apparaat te richten. Wanneer je al diep in je weeën zit is het veel moeilijker om te concentreren op de instelling van de knopjes e.d.
  2. Je moet even leren om met het apparaat om te gaan. Het is in het begin toch vaak een beetje onwennig. Je moet even voelen hoe hard je aan een knop kunt draaien zonder dat het pijn gaat doen, en wennen aan de sensatie, zodat je niet van elk kriebeltje schrikt. Dan heb je er als de weeen heftig worden het meeste profijt van je TENS apparaat.
  3. Hoe langer je minder pijn hebt, hoe meer energie je over hebt aan het eind, hoe sneller je weer op de been bent. Ook geeft het een geruststellend gevoel dat TENS geïnstalleerd is en je je daar geen zorgen meer over hoeft te maken.
  4. Je lichaam maakt minder adrenaline aan. Dit is het angsthormoon, dat weeën remt en de bevalling vertraagt en vrijkomt als je bang bent voor wat komen gaat. Door een gevoel van vertrouwen in je bevalling, mede met behulp van TENS, wordt de ontsluiting niet geremd en kan je dus sneller bevallen. Hoe eerder je TENS aanbrengt, hoe meer baat je hebt bij je apparaat.

Ja. De pijnsignalen uit de buik en benen gaan het ruggenmerg in op de plaats waar de plakkers geplakt zijn. Daar worden ook die pijnsignalen onderbroken. De stimulatie op de rug geeft een ‘dubbel’ effect bij rugweeën, omdat de stimulatie op de pijnlijke plek gebeurt. Dit is een prettig gevoel dat extra ontspant.

Een aantal verzekeraars vergoedt de aanschaf van de GeboorteTENS, andere vergoeden de huur. Zie hieronder wat jouw verzekering vergoedt.

Koop

De volgende verzekeringen vergoeden 1 maal gedurende de hele verzekering, € 95,00 van de aanschaf van een GeboorteTENS apparaat. De MyTime wordt dus volledig vergoed. Je kunt ook kiezen voor de aanschaf van de GeboorteTENS Elle, hiervoor betaal je een eigen bijdrage van €14,00, of je kiest voor de GeboorteTENS Femina met een bijdrage van €90,00 (Actie: tijdelijk € 26,00 korting, dus met een eigen bijdrage van € 64,00!)

Voorwaarde van Achmea is ook dat jij, als wij daarom vragen, een voorschrift/akkoordverklaring van jouw verloskundige, gynaecoloog of huisarts kan tonen. Klik hier voor het downloaden van de verklaring, maar ook een briefje van jouw behandelaar is voldoende.

Verzekeringsmaatschappij Polis 2016 Declaratie door GeboorteTENS
Avero-Achmea* Start, Extra, Royaal, Excellent Ja
Pro Life* Medium, Large en Extra Large Ja
Zilveren Kruis Achmea* Compleet, Comfort, ComfortPlus, Gezinnen, GezondSamen, Optimaal aanvullend 2 en 3, Amsterdam Aanvullend 3, 2**, 3***, 4**** Ja
Aevitae Aanvullend Avero Achmea Nee: je kunt de aanschaf zelf declareren.
De Amersfoortse Basis, Budget, Optimaal en Uitgebreid Nee: je kunt de aanschaf zelf declareren.
Ditzo Zorgbest Nee: je kunt de aanschaf zelf declareren.
OZF* AV Compact en AV Royaal Nee, je kunt de aanschaf zelf declareren

Huur

De volgende zorgverzekeraars vergoeden 6 weken huur van de GeboorteTENS Elle. Je schiet het bedrag zelf voor en declareert dit bij je verzekering met de factuur die je samen met je bestelling ontvangt:

Verzekeringsmaatschappij Polis
Delta Lloyd Start, Extra, Compleet, Comfort en Top (mits voorafgaande toestemming van de verzekering)
Energiek Top
Ohra Uitgebreid, Extra Uitgebreid en Compleet (mits voorafgaande toestemming van de verzekering)
PNO PNO Compleet
Salland Top
VvAA Zorgverzekering Optimaal,Top en Excellent

Wij garanderen niet dat bovenstaand overzicht volledig is, noch kun je aan deze lijst rechten ontlenen. Lees de eigen verzekeringspolis na of neem contact op met je verzekeringsmaatschappij om indien gewenst deze gegevens te verifiëren. Wij stellen het op prijs als je eventuele wijzigingen en aanvullingen aan ons wilt doorgeven.

Ja, gewoon bij de eerste weeën al aanbrengen, of dit nu thuis is of in het ziekenhuis. Op weg naar het ziekenhuis kan je het gewoon blijven dragen. Wel bestaat er een kleine kans dat het GeboorteTENS® stoort op de CTG apparatuur. Dan moet je hem tijdelijk uitzetten.

Het essentiële verschil tussen de GeboorteTENS® en andere apparaatjes is dat de GeboorteTENS® apparaten een Boostknop (bij de Elle) of een handschakelaar (bij de Femina) hebben. Deze maken het mogelijk om 2 niveaus van stimulatie in te stellen: 1 voor tijdens de weeën en 1 voor tussen de weeën door. Door een druk op de knop kun je tussen de twee niveaus wisselen wanneer de wee begint en wanneer de wee voorbij is. Met andere TENS apparaatjes kan dit niet en hoewel men aangeeft dat ze te gebruiken zijn bij de bevalling, is dit in de praktijk niet zo. Je zou dan telkens de stimulatie moeten verhogen en weer verlagen, zodra de wee begint en weer eindigt. Dit is niet de hele baring vol te houden. Ook levert GeboorteTENS® enkel kwalitatief hoge apparatuur. De ingestelde frequentie komt er daadwerkelijk uit, andere apparaatjes kunnen een variatie van zo’n 20% hebben, wat de werking niet garanderen kan. Ook kan de GeboorteTENS® apparatuur een huidweerstand met 1500 Ohm aan. Een eenvoudig TENS apparaatje gaat vaak niet verder dan 400 Ohm. De stimulatie komt dan niet diep genoeg en de zenuwen worden niet bereikt.

NEE! Verwijder de elektroden voor je gaat douchen/badderen en breng ze daarna weer aan op een goed afgedroogde huid.

De elektroden zijn met opzet groter dan noodzakelijk, zodat ze altijd goed zitten. Wanneer je de gebruiksaanwijzing volgt en de bovenste elektroden vlak onder de BH band plakt en de onderste van af de kuiltjes in je rug naar beneden, dan zit het altijd goed.

Wij hebben een contract met Achmea, waarin is afgesproken dat wij per verzekerde maximaal € 95,- bij hen kunnen declareren. Daarvoor leveren wij de MyTime. Als je een beter apparaat wilt aanschaffen, zijn de meerkosten daarboven voor rekening van de verzekerde zelf. Wij begrijpen dat dat niet altijd overeenkomt met de informatie die Achmea aan haar verzekerden verstrekt. Als je bij ons een apparaat bestelt moet je dus altijd bijbetalen als je de Elle of de Femina aanschaft. Wij moeten op de nota ook vermelden dat de bijbetaling niet te declareren is bij Achmea.